Na een jaar afwezigheid vanwege corona was er dit jaar weer gelegenheid voor het organiseren van Seeds meet Technology, hét evenement waar het draait om innovatieve zaadtechnologie, rassenassortiment en het toevoegen van waarde aan tuinbouwzaad.

De animo onder standhouders voor deelname aan het evenement was groot; ruim 60 bedrijven lieten bij Vertify in Zwaagdijk hun nieuwste technologieën, apparatuur en rassen zien. Een nieuwe deelnemer was Videometer, een Deens bedrijf dat instrumenten ontwikkelt voor het analyseren van zaden, die zijn gebaseerd op spectraal beelden en Artificial Intelligence. De lezing over deze techniek bleek een interessant onderwerp voor velen. 

Sensoren en biostimulanten

Naast lezingen door participanten stonden er twee symposia op het programma. Het symposium ‘The use of sensors in seed business’ draaide om de praktische toepassing van sensoren in de teelt van diverse gewassen. Na een samenvatting door de Universiteit van Gent over de techniek van sensoren volgde een uiteenzetting door Wireless Value en LetsGrow.com over de mogelijkheden en platforms waarop ze kunnen worden aangesloten.

Het symposium ‘Technical en legal opportunities for biostimulants in the seed sector’ begon met een toeichting op aankomende wet- en regelgeving door Harm Smit van het Ministerie van LNV. Hierna volgden een aantal presentaties over de toepassing van biostimulanten in de zaadhandel, waarbij Matthijs Blind (Vertify) resultaten deelde van 4 jaar onderzoek binnen het Interreg project Bio4safe naar de inzet van biostimulanten in gewassen. 

Van de 2 symposia zijn videoverslagen gemaakt die je hier kunt bekijken:
- Symposium sensoren

- Symposium biostimulanten

De presentaties kun je ook opvragen als pdf via de website van Seed meets Technology

Demovelden

Het buitengedeelte op de demovelden van Vertify was dit jaar uitgebreid. Naast het platform van Sakata en de demovelden van Takii, waren Wing Seed (kool) en Gautier Semences (sla) op het veld aanwezig. Gautier Semences liet in de folietunnel haar slarassen die worden geteeld op water zien aan het publiek. Tweemaal daags werd er een Variety Tour georganiseerd langs de demovelden, waarbij toelichting werd gegeven door veldspecialisten. 

Editie 2022

De volgende editie staat op de agenda van 27 tot en met 29 september 2022. Vooraanmelding voor een stand of demoveld kan via info@seedmeetstechnology.com

Foto: Venhuis Communicatie Producties

Meer nieuws

Nico Hoogendoorn

Broccoliteler Nico Hoogendoorn: “Wachten op wetten en regels? Ga liever zelf actief aan de slag!”

Nico Hoogendoorn is één van de telers die meedoet aan het POP3-project Weersbestendige broccoli....
Ready

Bollenrevolutie 4.0: animatie over slim datagebruik in bollenteelt

Data gedreven platform maakt koppeling tussen werkelijke en voorspelde groei van tulpenbollen.
Jeroen Hugenholz controleert de vergisting van het groentemengsel

Gepatenteerd fermentatieproces transformeert ‘waardeloze’ reststromen in winstgevend product

Laagdrempelige technologie draagt bij aan sterke vermindering van verspilling waardevolle...